Home » Linux, misc

b) Senarai fail

8 November 2014 No Comment

senaraifailTerdapat lima kategori fail yang biasa iaitu fail pengguna, fail sistem, fail direktori, fail istimewa, serta fail yang boleh dilaksanakan.

  1. Fail pengguna – fail yang dicipta oleh pengguna sendiri dan boleh juga dipanggil fail tipis. Fail ini biasanya mengandungi data yang mudah termasuk teks dan nombor. Fail yang lebih kompleks seperti grafik dan lembaran kerja mesti diterjemahkan dan digunakan oleh program yang telah dikhaskan. Fail seperti ini tidak boleh di lihat dengan editor teks kerana kandungan fail tidak selalunya teks ASCII. Perubahan pada fail ini hanya akan memjejaskan pengguna yang memiliki fail ini.
  2. Fail sistem – fail yang biasanya digunakan oleh sistem untuk mengesan pengguna di dalam sistem, login, kata laluan dan sebagainya. Sebagai pentadbir sistem kita perlu edit atau lihat fail seperti ini. Sebagai pengguna biasa tidak perlu bimbang dengan fail sistem kerana tidak ada apa yang boleh dilakukan terhadapntya.
  3. Fail direktori – fail yang menyimpan fail –fail lain atau direktori – direktori lain. Fail dan direktori yang terdapat di dalamnya dipanggil sebagai anak.
  4. Fail istimewa – fail ini biasanya menggambarkan perkakasan seperti pemacu cakera, pemacu pita ataupun papan kekunci.
  5. Fail yang boleh dilaksanakan – fail ini mengandungi arahan (biasnya dipanggil program ataupun script cengkerang) untuk dilaksanakan oleh komputer. Untuk melaksanakan arahan – arahan yang terdapat pada fail nama fail perlu di taip. Kebanyakan fail seperti ini terdapat di direktori /bin, /usr/bin, /sbin, dan /usr/sbin.


Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.