Categories

Blogroll

Konvoi Gaza kena serang

Sekurang-kurangnya 20 orang telah meninggal dunia dalam serangan ganas tentera zionis Yahudi dan masih ada kemungkinan akan terus bertambah serta lebih daripada 50 orang lainnya mengalami kecederaan, lapor laman web Haluan Palestin.

Presiden Palestin, Mahmoud Abbas menyatakan hari berkabung selama tiga hari di seluruh wilayah Palestin sebagai penghormatan terhadap para korban serangan kejam Israel ke atas konvoi Freedom Flotilla yang membawa bantuan kemanusiaan untuk Gaza.

Perdana Menteri Palestin daripada Hamas, Ismail Haniyah juga mendeklarasikan aksi mogok beramai-ramai sebagai tanda berkabung untuk para korban dan tercedera akibat serangan Israel yang terjadi hari ini terhadap para aktivis kemanusiaan.

Di antaranya adalah Syeikh Raed Salah, ketua Gerakan Islam di Palestin, yang mengalami luka serius akibat serangan tentera Zionis ke atas kapal-kapal Freedom Flotilla.

Ismail Haniyah juga berkata dalam kenyataannya kepada media bahawa mereka yang bersama konvoi bantuan Gaza sebagai pahlawan bangsa Palestin, dan Hamas mendesak para pemimpin Arab untuk mengambil langkah-langkah praktikal untuk mengakhiri pengepungan Gaza.

“Pemerintah Palestin di Gaza menghormati usaha konvoi armada freedom flotilla untuk memecahkan pengepungan terhadap Gaza,” kata Ismail lagi.

“Kami menganggap semua yang terkorban dan tercedera dalam serangan tersebut sebagai syuhada Palestin, syahid atas usaha mereka merobohkan pengepungan terhadap Gaza,” tambahnya.

(12.30 tengah hari waktu Malaysia) †Israel dilaporkan telah merampas kapal-kapal konvoi Freedom Flotilla. Dilaporkan jumlah kematian meningkat kepada 16 orang dan lebih dari 30 orang cedera ketika pasukan Israel menyerang kapal-kapal Freedom Flotilla pada pagi ini, menurut laporan dari Radio Tentera Darat Israel.

Laman web Haluan Palestin melaporkan, konvoi kemanusiaan itu diserang ketika menghampiri 65 km dari pantai Gaza. Mereka juga berkata kapal-kapal itu sekarang sedang ditarik ke bandar Haifa Israel, bukan ke Asdod untuk mengelakkan wartawan menunggu di sana.

Wartawan Al Jazeera, Elshayyal Jamal yang berada dalam kapal Mavi Marmara, mengatakan bahawa tentera Israel telah menggunakan peluru hidup ketika mereka memasuki dan merampas kapal.

Menurut wartawan Ayman Mohyeldin dari Al Jazeera yang melaporkan dari Baitulmuqaddis, berkata tindakan Israel itu mengejutkan.

“Semua gambar yang dipaparkan dari para aktivis di kapal-kapal menunjukkan dengan jelas bahawa mereka adalah warga awam dan bertujuan membawa misi kemanusiaan dengan bekalan perubatan di atas kapal. Tindakan Israel ini pasti akan mengejutkan masyarakat antarabangsa atas apa yang telah mereka lakukan,” katanya.

Ketika ini, ribuan masyarakat Turki mengadakan demonstrasi aman di hadapan kedutaan Israel.

Untuk makluman, seramai lapan orang wakil sukarelawan dari Malaysia berada dalam konvoi kemanusiaan tersebut di atas kapal Mavi Marmara yang diketuai oleh Sdr Noorazman Shamsudin dari HALUANPalestin bersama empat orang lagi juga dari HALUANPalestin dan baki dari Yayasan Amal Malaysia, Jamaah Islah Malaysia (JIM) dan Muslim Care.

Pihak Sekretariat Pengurusan Krisis-Lifeline4Gaz a (CMT-LL4G) Malaysia masih belum menerima sebarang berita akan situasi dan keadaan mereka di sana memandangkan jalur perhubungan dengan pihak kapal telah terputus.

Sementara itu, Sekretariat Pengurusan Krisis-Lifeline4Gaz a (CMT-LL4G) akan mengadakan sidang media tergempar pada hari ini (Isnin, 31 Mei 2010) berhubung perkembangan serangan Israel terhadap Armada Bantuan Kemanusiaan Gaza atau Freedom Flotilla pada jam 3.00 petang bertempat di Hotel De Palma Inn, Seksyen 19, Shah Alam. Semua wakil media dijemput hadir.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi; Saudara Solehuddin Shuib, Setiausaha CMT-LL4G Telefon: 019 5511 600.

Marilah sama-sama kita berdoa agar diselamatkan sukarelawan NGO yang berada di atas kapal dan Allah SWT sentiasa memberikan keselamatan dan kebaikannya kepada mereka. Walau apapun yang berlaku diharapkan mereka sentiasa ikhlas dan mendapat keredhaan dari Allah SWT.

Untuk mengikuti lintas langsung perkembangan tersebut, sila layari http://www.livestream.com/insaniyardim/

Sumber Harakah.

Carian kesini:

No tags for this post.

Monday ~ May 05, 2010 by admin Posted in Uncategorized | No Comments

Iron Baby, akan berada dipawagam berhampiran sedikit masa lagi

Kisah Iron Baby akan berada di pawagam tidak lama lagi. saksikan bagaimana Iron Baby menumpaskan musuh. Hehe.

No tags for this post.

Monday ~ May 05, 2010 by admin Posted in Uncategorized | No Comments

Fedora 13: Pandangan pertama

Fedora 13 atau nama kodnya Goddard baru sahaja dikeluarkan. Bagi peminat Fedora, ini mestinya dinantikan.

Sebelum ini saya telah bawakan OpenSuSE 11.2 dan Ubuntu 10.04, kini tiba giliran Fedora. Dari segi antaramuka tidaklah banyak beza dengan Ubuntu kerana menggunakan GNOME. Jadi sesiapa yang sudah biasa dengan Ubuntu sepatutnya tidak merasa janggal dengan antaramukanya. Cuma sedikit perbezaan adalah dari segi pemasangan perisiannya sahaja kerana Ubuntu berdasarkan debian manakala Fedora menggunakan Redhat Package Management(RPM).

Pengguna Desktop pastinya mendapat sedikit manfaat daripada kemaskini terbaru ini. Antaranya adalah seperti;

Proses boot- proses boot Fedora tak semenarik OpenSuSE atau Ubuntu, cuma ada bar berwarna biru dengan teks “Fedora 13” dibahagian hujung. Bagi yang suka tengok proses dibelakang tabir ketika proses boot, boleh hidupkan verbose mode.

Bagi pelajar IT, tak rugi cuba Fedora kerana dalam bidang pekerjaan nanti anda pasti bertemu dengan pelbagai Linux distro yang setiap satunya mempunyai feel yang berbeza. Bila dah ada pengalaman, tak janggal nak sentuh sesuatu Linux box meskipun distro berlainan kerana asasnya msih sama, cuma feel yang berbeza.

No tags for this post.

Saturday ~ May 05, 2010 by admin Posted in Uncategorized | 6 Comments

Gambar Marikh yang kononnya ada alien

Marikh merupakan salah satu planet yang menjadi tumpuan para saintis yang dikatakan mempunyai hidupan dek kerana iklim marikh lebih kurang sama dengan bumi. Tapi kalau di tengok dari imej kering kontang macam gurun je.

Walaupun begitu Marikh masih lagi menjadi planet yang menarik untuk diteroka. Dulu pernah heboh ada objek berbentuk seperti orang di planet Marikh. Agaknya cuma batu, ataupun cuma biasan cahaya je.

Walaupun dah banyak duit dibelanjakan untuk explorasi, tetapi masih lagi banyak misteri tentang planet merah ini belum diteroka. Data terbaru menunjukkan beberapa fakta menarik seperti wujudnya aliran seperti sungai besar  tetapi masih belum berjumpa dengan jawapan pasti berkenaan dengan hidupan di Marikh.

Sumber.

Carian kesini:

No tags for this post.

Sunday ~ May 05, 2010 by admin Posted in Uncategorized | 10 Comments

« older posts