• Chinese(Simplified)
  • English
  • Japanese
  • Latin
  • Russian


Siapa pernah makan ketam nipah, ketam nipah memang lagi sedap dari ketam biasa(ketam bunga).

Aku teringin beno nak makan Raja ketam.

king_crab

Raja ketam merah atau nama saintifiknya Paralithodes camtschaticus adalah ketam yang paling mahal disebabkan oleh kesedapan isinya serta saiznya yang besar. Ianya dinamakan raja ketam merah disebabkan badannya bertukar merah apabila dimasak.

Ketam ini boleh menjadi amat besar sehingga 28 cm dan panjang kaki boleh mencapai 1.8 m. Ianya biasanya dapat ditangkap di laut Bering dan Norton Sound, Alaska menggunakan sangkar besar. Ianya juga dikatakan sukar ditangkap.

Ketam ini juga dikatakan semakin bertambah menyebabkan kerisauan nelayan tempatan kerana ketam ini memakan hampir apa sahaja menyebabkan kekurangan tangkapan ikan.

Rencana tentang Ketam merah pernah diterbitkan Discovery Channel melalui program Dedliest Catch.

Carian kesini:

Tags: , , , , , , , ,
Categories: misc

8 Responses so far.

  1. zool says:

    Kepada sesiapa yang gout, jgn beberani makan ketam dalam kuantiti byk…
    org alah kat makanan laut pun jgn tau..
    tq 4 backlink..
    nanti belanja aku makan ketam ek..
    .-= zool´s last blog ..Puasa Enam di Bulan Syawal =-.

  2. titan says:

    fuhh..ni yg rasa nak makan ketam ni..
    .-= titan´s last blog ..Bayaran Komisen ke 22 dari Text Link Ads =-.

  3. Kobot Dauni says:

    Huuu..ketam makanan saya kegemaran tu, tapi ketam yg tu tak pernah rasa lg hehe..
    .-= Kobot Dauni´s last blog ..Sejarah Facebook: Facebook terhebat. =-.

  4. Janggel says:

    Depan Ubi Kayu tu kan ada kedai Raja Ketam..Pi la situ~
    .-= Janggel´s last blog ..Iftar @ Belanga, MidValley =-.

Leave a Reply


Current ye@r *