Home » Featured

Kesian la ko burung wak-wak

4 October 2009 16 Comments

DSC00242

Ni lah gambar seekor wak-wak yang telah kena jerat aring aku buat. Kesian la ko ye. Ada lagi seko aku tak dapat kena jerat. Ape aku buat dengan burung ni jangan la korang tanya ye.

Seminggu beraya macam-macam aku buat,  aku memukat kat parit, aku jerat burung, meriah weh. Member aku tak balik kampung, balik kampung bini dia. Tak cukup korum la nak mengumpat. Maklum je la orang dah bebini bukan macam aku ni bujang lagi occay.

DSC00237Kat atas tu proses awal jerat ni. Aku tak belajar pun buat jerat ni. Aku tengok jerat orang je then aku tiru cara diaorang. Jerat ni memang berkesan sebab kalau burung dah terlekat, memang susah nak lepas. Lagi dia meronta, lagi kejap jerat tu ikat.

DSC00260

Parit ni la aku memukat. Depan rumah kat kampung je. Banyak gak dapat ikan sepat, puyu, haruan dan keli. memang best la goreng dan buat gulai. Suruh mak masak. Masakan mak la yang paling sedap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 Comments »

  • alberangque said:

    Terima kasih kerana melawat blog saya, terima kasih juga kerana memuatkan gambar wak-wak kena jaring. Ini satu pengalaman berguna buat generasi remaja masa kini.
    .-= alberangque´s last blog ..Meredah Pagi =-.

  • admin (author) said:

    Ya sdr Alberangque. Geneasi muda sekarang mana ada dah benda macam ni. Kalau dulu nak ikan tangkap, nak burung jerat. Sekarang mudah sungguh tanpa perlu banyak usaha.
    .-= admin´s last blog ..Cirrus Tech Announces New Shared Hosting Plans =-.

  • aman said:

    macam mana nak buat jerat macam kt atas tuh ..ajar kan haa

  • admin (author) said:

    Hehe, kalo ada masa nanti cek tunjuk ye.

  • nixk said:

    errrr, jom main games tangkap burung wak wak di facebook!

    haha

  • admin (author) said:

    Ooo Nixk. Ade ke? X pernah jumpe pun.
    .-= admin´s last blog ..Cirrus Tech Announces New Shared Hosting Plans =-.

  • Janggel said:

    Ish ko ni..menyiksa binatang la! Main jerat2 pulak..kalau masak tu bak mai la sikit!
    .-= Janggel´s last blog ..Iftar @ Belanga, MidValley =-.

  • admin (author) said:

    Ngidam wei. Apa leh buat. Meh la datang kg aku.

  • fairuz said:

    slm sdare,,,,,
    aku br je bjinak2 dlm dunia jerat2 burung.
    mgu lps aku g menekut wak2
    sekor je dapat
    skang ngah survey kat web2,,,sal wak2
    sonok tue ble 1/2 ade gmbo
    mane nk carik cd vokal wak2 2 ek?/
    lau leh nk cd kos yg kaset 2 byiknye cam x show lah
    tlg2 lah ea bg pndangan kat sy
    tq

  • admin (author) said:

    Buat le guna buluh. Tak pun kalo dapat seko yang suara sedap, ko rekod suara dia.

  • nashlola said:

    salam..bro….lu duduk parit berapa…gua tengok macam parit 3 ke parit 2…..nk tempah aring leh tak….gua pn nk tangkap gakkkkk…..lu umur berapa? gua dulu pun sekolah mudzaffar gakkkk…..last 1993 pastu pi vokay kerian…

  • nashlola said:

    broo…..apa2 lu send kat email gua….nashlola_nashlola@yahoo.com ok……nanti kalau gua blk kpg gua jumpa sama lu…gua kampung sebelah je….

  • admin (author) said:

    Nak tempah aring? Hehe. Buat sendiri je bro, senang je, kacang goreng celah gigi.

  • nashlola said:

    amun hingkat ulahkan lah…..amun kada hingkat gint takapaai……

  • blog5zal said:

    banjar kah nashlola?

  • nashlola said:

    bro..nk tempah betul la…tolong la wat kan gua bz laa…(aworr..begawi la brooo)

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.