Categories

Blogroll

Kesian la ko burung wak-wak

DSC00242

Ni lah gambar seekor wak-wak yang telah kena jerat aring aku buat. Kesian la ko ye. Ada lagi seko aku tak dapat kena jerat. Ape aku buat dengan burung ni jangan la korang tanya ye.

Seminggu beraya macam-macam aku buat,  aku memukat kat parit, aku jerat burung, meriah weh. Member aku tak balik kampung, balik kampung bini dia. Tak cukup korum la nak mengumpat. Maklum je la orang dah bebini bukan macam aku ni bujang lagi occay.

DSC00237Kat atas tu proses awal jerat ni. Aku tak belajar pun buat jerat ni. Aku tengok jerat orang je then aku tiru cara diaorang. Jerat ni memang berkesan sebab kalau burung dah terlekat, memang susah nak lepas. Lagi dia meronta, lagi kejap jerat tu ikat.

DSC00260

Parit ni la aku memukat. Depan rumah kat kampung je. Banyak gak dapat ikan sepat, puyu, haruan dan keli. memang best la goreng dan buat gulai. Suruh mak masak. Masakan mak la yang paling sedap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kesini:

Tags: , , , , ,

Sunday ~ October 10, 2009 by admin Posted in Featured | 17 Comments

“Comments”

alberangque 04/10/09 - 8:07 PM

Terima kasih kerana melawat blog saya, terima kasih juga kerana memuatkan gambar wak-wak kena jaring. Ini satu pengalaman berguna buat generasi remaja masa kini.
.-= alberangque´s last blog ..Meredah Pagi =-.

admin 04/10/09 - 8:24 PM

Ya sdr Alberangque. Geneasi muda sekarang mana ada dah benda macam ni. Kalau dulu nak ikan tangkap, nak burung jerat. Sekarang mudah sungguh tanpa perlu banyak usaha.
.-= admin´s last blog ..Cirrus Tech Announces New Shared Hosting Plans =-.

nixk 04/10/09 - 10:08 PM

errrr, jom main games tangkap burung wak wak di facebook!

haha

admin 04/10/09 - 11:18 PM

Ooo Nixk. Ade ke? X pernah jumpe pun.
.-= admin´s last blog ..Cirrus Tech Announces New Shared Hosting Plans =-.

Janggel 07/10/09 - 1:52 PM

Ish ko ni..menyiksa binatang la! Main jerat2 pulak..kalau masak tu bak mai la sikit!
.-= Janggel´s last blog ..Iftar @ Belanga, MidValley =-.

admin 07/10/09 - 2:12 PM

Ngidam wei. Apa leh buat. Meh la datang kg aku.

fairuz 03/02/10 - 5:01 PM

slm sdare,,,,,
aku br je bjinak2 dlm dunia jerat2 burung.
mgu lps aku g menekut wak2
sekor je dapat
skang ngah survey kat web2,,,sal wak2
sonok tue ble 1/2 ade gmbo
mane nk carik cd vokal wak2 2 ek?/
lau leh nk cd kos yg kaset 2 byiknye cam x show lah
tlg2 lah ea bg pndangan kat sy
tq

admin 04/02/10 - 1:02 PM

Buat le guna buluh. Tak pun kalo dapat seko yang suara sedap, ko rekod suara dia.

nashlola 21/04/10 - 1:02 PM

salam..bro….lu duduk parit berapa…gua tengok macam parit 3 ke parit 2…..nk tempah aring leh tak….gua pn nk tangkap gakkkkk…..lu umur berapa? gua dulu pun sekolah mudzaffar gakkkk…..last 1993 pastu pi vokay kerian…

nashlola 21/04/10 - 1:07 PM

broo…..apa2 lu send kat email gua….nashlola_nashlola@yahoo.com ok……nanti kalau gua blk kpg gua jumpa sama lu…gua kampung sebelah je….

admin 23/04/10 - 5:06 PM

Nak tempah aring? Hehe. Buat sendiri je bro, senang je, kacang goreng celah gigi.

nashlola 05/05/10 - 3:00 PM

bro..nk tempah betul la…tolong la wat kan gua bz laa…(aworr..begawi la brooo)

nashlola 05/05/10 - 3:04 PM

amun hingkat ulahkan lah…..amun kada hingkat gint takapaai……

blog5zal 12/03/11 - 4:30 PM

banjar kah nashlola?

aman 12/10/12 - 11:40 PM

macam mana nak buat jerat macam kt atas tuh ..ajar kan haa

admin 07/11/12 - 10:41 PM

Hehe, kalo ada masa nanti cek tunjuk ye.

 

Name (required)
Mai (required)
Website