Kesian la ko burung wak-wak

DSC00242

Ni lah gambar seekor wak-wak yang telah kena jerat aring aku buat. Kesian la ko ye. Ada lagi seko aku tak dapat kena jerat. Ape aku buat dengan burung ni jangan la korang tanya ye.

Seminggu beraya macam-macam aku buat,  aku memukat kat parit, aku jerat burung, meriah weh. Member aku tak balik kampung, balik kampung bini dia. Tak cukup korum la nak mengumpat. Maklum je la orang dah bebini bukan macam aku ni bujang lagi occay.

DSC00237Kat atas tu proses awal jerat ni. Aku tak belajar pun buat jerat ni. Aku tengok jerat orang je then aku tiru cara diaorang. Jerat ni memang berkesan sebab kalau burung dah terlekat, memang susah nak lepas. Lagi dia meronta, lagi kejap jerat tu ikat.

DSC00260

Parit ni la aku memukat. Depan rumah kat kampung je. Banyak gak dapat ikan sepat, puyu, haruan dan keli. memang best la goreng dan buat gulai. Suruh mak masak. Masakan mak la yang paling sedap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Featured and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

16 Comments

  1. Posted October 4, 2009 at 8:07 PM | Permalink

    Terima kasih kerana melawat blog saya, terima kasih juga kerana memuatkan gambar wak-wak kena jaring. Ini satu pengalaman berguna buat generasi remaja masa kini.
    .-= alberangque´s last blog ..Meredah Pagi =-.

    • Posted October 4, 2009 at 8:24 PM | Permalink

      Ya sdr Alberangque. Geneasi muda sekarang mana ada dah benda macam ni. Kalau dulu nak ikan tangkap, nak burung jerat. Sekarang mudah sungguh tanpa perlu banyak usaha.
      .-= admin´s last blog ..Cirrus Tech Announces New Shared Hosting Plans =-.

      • aman
        Posted October 12, 2012 at 11:40 PM | Permalink

        macam mana nak buat jerat macam kt atas tuh ..ajar kan haa

        • Posted November 7, 2012 at 10:41 PM | Permalink

          Hehe, kalo ada masa nanti cek tunjuk ye.

  2. nixk
    Posted October 4, 2009 at 10:08 PM | Permalink

    errrr, jom main games tangkap burung wak wak di facebook!

    haha

  3. Posted October 7, 2009 at 1:52 PM | Permalink

    Ish ko ni..menyiksa binatang la! Main jerat2 pulak..kalau masak tu bak mai la sikit!
    .-= Janggel´s last blog ..Iftar @ Belanga, MidValley =-.

    • Posted October 7, 2009 at 2:12 PM | Permalink

      Ngidam wei. Apa leh buat. Meh la datang kg aku.

  4. fairuz
    Posted February 3, 2010 at 5:01 PM | Permalink

    slm sdare,,,,,
    aku br je bjinak2 dlm dunia jerat2 burung.
    mgu lps aku g menekut wak2
    sekor je dapat
    skang ngah survey kat web2,,,sal wak2
    sonok tue ble 1/2 ade gmbo
    mane nk carik cd vokal wak2 2 ek?/
    lau leh nk cd kos yg kaset 2 byiknye cam x show lah
    tlg2 lah ea bg pndangan kat sy
    tq

    • admin
      Posted February 4, 2010 at 1:02 PM | Permalink

      Buat le guna buluh. Tak pun kalo dapat seko yang suara sedap, ko rekod suara dia.

  5. Posted April 21, 2010 at 1:02 PM | Permalink

    salam..bro….lu duduk parit berapa…gua tengok macam parit 3 ke parit 2…..nk tempah aring leh tak….gua pn nk tangkap gakkkkk…..lu umur berapa? gua dulu pun sekolah mudzaffar gakkkk…..last 1993 pastu pi vokay kerian…

    • Posted April 21, 2010 at 1:07 PM | Permalink

      broo…..apa2 lu send kat email gua….nashlola_nashlola@yahoo.com ok……nanti kalau gua blk kpg gua jumpa sama lu…gua kampung sebelah je….

      • admin
        Posted April 23, 2010 at 5:06 PM | Permalink

        Nak tempah aring? Hehe. Buat sendiri je bro, senang je, kacang goreng celah gigi.

        • Posted May 5, 2010 at 3:04 PM | Permalink

          amun hingkat ulahkan lah…..amun kada hingkat gint takapaai……

  6. Posted May 5, 2010 at 3:00 PM | Permalink

    bro..nk tempah betul la…tolong la wat kan gua bz laa…(aworr..begawi la brooo)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*